EtusivuAjankohtaistaKoulutusRaportitTuotteetYhteystiedotSivukartta

VirtuaaliohjausTyöpaikkaohjaajakoulutusTyöhönvalmennus

Työllistymisen tukimateriaali

Työpaikkaohjaajakoulutus

Oheiseen taulukkoon on koottu Erityinen-projektin työpaikkaohjaajakoulutuksen osa-alueet ja niiden sisällöt.

Erityinen-projektin työpaikkaohjaajakoulutuksen sisältö perustuu opetushallituksen ohjeisiin (Työpaikkaohjaajien koulutusohjelman perusteet 2 ov, 2004). Sen lisäksi koulutuksessa käsitellään työssäoppimista erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan näkökulmasta. Vuoden 2006 aikana alkavat ammattiosaamisen näytöt sisältyvät myös koulutukseen.

Taulukkoon on kerätty myös hyväksi havaittuja menetelmiä ja aiheeseen liittyvää materiaalia, joita on kehitetty Erityinen-projektin työpaikkaohjaajakoulutuksissa. Sisältö on perusrunko, josta neuvotellaan ja jota räätälöidään aina työpaikkakohtaisesti. Menetelmät ja materiaalit ovat tarkoitettu kouluttajien tueksi suunnitteluvaiheessa.

Tällä hetkellä Erityinen-projektin työpaikkaohjaajakoulutuksiin on osallistunut yhteensä 48 työpaikkaohjaajaa yhteensä kahdeksassa eri koulutuksessa. Jokainen koulutus on suunniteltu työpaikan lähtökohdista käsin ja koulutuksista on muodostunut erilaisia.

Hyviksi käytännöiksi koulutuksissa ovat osoittautuneet mm. ennakkokartoituksen tekeminen, neuvottelut suunnitteluvaiheessa työpaikan edustajien kanssa, osallistavien ryhmämenetelmien käyttäminen, osallistujien omien kokemusten hyödyntäminen sekä palautteiden kerääminen ja hyödyntäminen koulutuksen kehittämisessä.

Tästä taulukkoon: